Nieuwsarchief

 
Archief

naar boven

 
23.04.2021

Voldoet u als voertuigfabrikant al aan deze verplichtingen?


Recent zijn voor voertuigfabrikanten een aantal nieuwe eisen verplicht geworden. Ondanks dat deze geen gevolgen hebben voor de typegoedkeuring, dient u hier bij de levering van nieuwe voertuigen wel degelijk aan te voldoen:

COC Layout

Met Verordening (EU) 2020/683 zijn een aantal nieuwe velden op het COC geïntroduceerd. Verder beschrijft genoemde Verordening ook nieuwe verplichte kenmerken om het COC tegen vervalsing te beschermen. Een simpel logo in kleur is niet meer voldoende, in de eisen wordt gesproken over minimaal een "echt" watermerk of een andere druktechnische beveiliging.

  • Al deze wijzigingen zijn ook verplicht indien u een COC uitschrijft voor nieuwe voertuigen op basis van een bestaande (2007/46) goedkeuring!

Contactadres vermelden op voertuig

Verordening (EU) 2018/858 verplicht fabrikanten hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerd handelsmerk én hun contactadres in de Unie op hun voertuigen te vermelden.

  • Vermeld dus op elk voertuig ook uw volledig adres, ondanks dat dit geen verplicht gegeven op de voertuigtypeplaat is.
    U mag deze gegevens bijvoorbeeld ook middels een apart label aanbrengen.

Bandenlabel verstrekken

Vanaf 1 mei 2021 gaat de nieuwe regelgeving etikettering van banden in. Doel hiervan is de etiketten beter zichtbaar te maken en eindgebruikers beter te informeren, zodat zij kunnen kiezen voor banden die veiliger, zuiniger en stiller zijn.

Verordening (EU) 2020/740 verplicht leveranciers en distributeurs van voertuigen kopers te informeren vóór de verkoop, door het verstrekken van het bandenetiket voor de banden die bij het voertuig worden aangeboden of daarop gemonteerd zijn, evenals het daarbij horende productinformatieblad en het relevante technische promotiemateriaal.

  • Verstrek dus vóór de verkoop van elke nieuw voertuig de bandeninformatie, die u van uw leverancier heeft ontvangen.

naar boven

 
20.04.2021

COP en goedkeuringen aanpassen na doorvoeren naamswijziging van BVBA naar BV


Heeft u een BVBA? Dan bent u ongetwijfeld op de hoogte dat deze vennootschapsvorm sinds 1 mei 2019 is verdwenen en vervangen werd door een BV. U bent verplicht om de statuten van uw vennootschap ten laatste vóór 1 januari 2024 aan te passen.

Let er op dat als gevolg van deze wijziging in de statuten, uw COP en goedkeuringen in feite niet meer geldig zijn, omdat u dan een andere bedrijfsnaam heeft. Vergeet dus niet om de naamswijziging ook te laten aanpassen in de COP en voertuiggoedkeuringen.

Zoals altijd kan HESTOCON u hierbij helpen.

naar boven

 
08.07.2019

Gevolgen nieuwe emissie-eisen voor meerfase fabrikanten


Er is de laatste jaren veel te doen geweest omtrent voertuigemissies.
Per 01-09-2019 gaan volgende wijzigingen in, waarbij we hier de gevolgen voor fabrikanten van in meerdere fasen gebouwde voertuigen uitlichten.

Van een meerfase-goedkeuring is sprake wanneer u een aangekocht basisvoertuig vóór kentekening op- of ombouwt. Vanaf september zullen -in veel gevallen- ook voor die afgebouwde voertuigen de nieuwe emissie waardes bepaald moeten worden.

Voor wat betreft emissies zijn er grofweg 2 sets wetgeving van belang (hier toegespitst op meerfase voertuigen). Daarbij is de referentiemassa van het voertuig (≈ "leeggewicht + 25kg") een bepalende waarde.

Emissies "licht" (EG 715/2007)

WLTP is de nieuwe testmethode voor de emissies en CO2-uitstoot van personen- en lichte bedrijfsauto's. In de WLTP-regelgeving (Verordening (EU) 2017/1151) zijn ook voorschriften opgenomen voor de bepaling van de CO2-emissie van voertuigen ingeval van een meerfase-goedkeuring.
De voorschriften zijn nu al van toepassing op met name M1, M2 en lichte (Klasse I< 1305kg) N1 voertuigen. Per 01-09-2019 komen daar de zwaardere categorieën bij, waardoor deze wijziging gevolgen zal hebben voor meer 2e fase fabrikanten.

Verordening (EU) 2017/1151 is enkel van toepassing op voertuigen met een referentiemassa <2610kg, en onder bepaalde voorwaarden <2840kg. Daarboven zijn de eisen van Verordening (EU) 595/2009 bepalend.

Emissies "zwaar" (EU 595/2009)

Verordening (EU) 595/2009 is van toepassing op motorvoertuigen van de categorieën M1 , M2 , N1 en N2, met een referentiemassa van meer dan 2610 kg (danwel 2840kg) en op alle motorvoertuigen van de categorieën M3 en N3. Hierin zijn nog geen speciale voorschriften voor de bepaling van emissies van meerfase-voertuigen opgenomen.
Wel voorziet deze verordening in de goedkeuring van (incomplete) basisvoertuigen met een referentiemassa van minder 2610kg, als de fabrikant kan aantonen dat alle koetswerkcombinaties die naar verwachting op het onvoltooide voertuig zullen worden aangebracht de referentiemassa van het voertuig vergroten tot boven 2 610 kg.
Dit is met name van belang voor meerfase voertuigen die na afbouw een referentiemassa hoger dan 2610kg hebben.

Afhankelijk van de uiteindelijke referentiemassa van het afgebouwde voertuig valt het eindproduct dus in de "zware" of "lichte" emissie eisen.
Voor de goedkeuring van het voertuig moet vervolgens bekeken worden of het voltooide voertuig nog in overeenstemming is met de emissie goedkeuring van het basisvoertuig.

Gevolgen afgebouwde ("voltooide") voertuigen

Indien het afgebouwde voertuig in de eisen van emissie "zwaar" valt, en de goedkeuring van het basisvoertuig daarin ook voorziet, worden vooralsnog de uitstootwaarden van het basisvoertuig overgenomen.

Voor de afgebouwde WLTP-voertuigen (emissie "licht") vindt de bepaling van de CO2-emissie hoofdzakelijk plaats met behulp van een berekeningsinstrument ('tool') van de fabrikant van het basisvoertuig.
Deze tool zal u dus ter beschikking moet staan, én de specificaties van het afgebouwde voertuig moet binnen de ranges van die berekening vallen.

Indien het afgebouwde voertuig geheel buiten de emissiegoedkeuring van het basisvoertuig valt, is de 2e fase fabrikant zelf verantwoordelijk voor de emissie.

Advies voor fabrikanten met een meerfase-typegoedkeuring is dat zij op korte termijn in contact treden met de fabrikant van het basisvoertuig.
Ga daarbij na wat de laatste stand van de (basis)voertuiggoedkeuring is, en welke emissiegoedkeuringen daarin zijn opgenomen.
Vraag tevens naar de beschikbaarheid van de berekeningstool, en de eventuele voorwaarden omtrent het gebruik.

Vervolgens kan HESTOCON u uiteraard verder begeleiden om de wijziging die ingaan per 01-09-2019, te verwerken in uw meerfase-typegoedkeuring.

naar boven

 
31.01.2019

Montage van R117 goedgekeurde banden


Nieuwe voertuigen moeten zijn voorzien van banden die zijn goedgekeurd op aspecten als geluidsemissie, rolweerstand en grip. Dit is van toepassing op alle voertuigcategorieën die onder kaderrichtlijn 2007/46/EG vallen.

Het Certificaat van Overeenstemming van aanhangwagens (Categorie O) hoeft niet het goedkeuringsnummer of de specifieke coderingen van de band te vermelden. Voor andere voertuigcategorieën staat enkel de Rolweerstandsklasse verplicht op het CVO.

Dat neemt echter niet weg dat de voertuigfabrikant in alle gevallen wel verantwoordelijk is voor de montage van juist gecodeerde banden.

In voorkomend geval -bijvoorbeeld in Oostenrijk- moet bij de inschrijving van het voertuig aantoonbaar zijn dat aan deze eisen is voldaan. Het is dus raadzaam de codering van de gemonteerde banden te vermelden bij de opmerkingen (52.) op het CVO.

In 2014 hebben we u al eens geïnformeerd over deze eisen. Per november 2018 is hiervoor de volgende fase van kracht geworden. Banden die niet volgens deze eisen zijn goedgekeurd, mogen niet meer op nieuwe voertuigen worden gemonteerd.

Na 1 november 2018 mogen enkel nog banden worden gemonteerd die zijn voorzien van volgende coderingen:

  • Een goedkeuringsnummer beginnend met een hoofdletter "E",
  • én de codering "S2",
  • én de codering "W" (enkel voor C1 banden),
  • én de code "R2" voor C1 en C2 banden. Voor C3 banden geldt dit pas vanaf 1-11-2020;

Let op: Voor voertuig typegoedkeuringen (WVTA) die zijn afgegeven na 1 november 2017 moesten alle (C1, C2 én C3) banden al zijn voorzien van de coderingen "S2" en "R2" en de C1 banden bovendien van de code "W";

Op bovenstaande zijn slechts enkele bandentypen, waaronder de banden met een velgdiameter van 10" of kleiner, uitgezonderd.

Voor de volledigheid volgt hier nog een overzicht van de verschillende categorieën banden:

  • C1 banden, goedgekeurd volgens Reglement R30;
  • C2 banden, goedgekeurd volgens Reglement R54, een loadindex van ≤ 121 en een snelheidssymbool ≥ N;
  • C3 banden, goedgekeurd volgens Reglement R54, met
    • Ofwel een loadindex van ≥ 122/LI>
    • Ofwel een loadindex van ≤ 121 en een snelheidssymbool ≤ M

HESTOCON biedt u diverse diensten bij het aanvragen, onderhouden en up-to-date houden van uw typegoedkeuringen. Uitbesteden van deze specialistische werkzaamheden geeft u de ruimte aandacht te besteden aan uw prioriteiten.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

naar boven

 
25.09.2017

Nationale keuringseisen land- en bosbouwaanhangers in België en Nederland


Op 1 januari 2016 is de verordening (EU) 167/2013 van toepassing geworden. Hiermee is het ook voor aanhangwagens en getrokken machines voor land- en bosbouw mogelijk een Europese goedkeuring aan te vragen.

Een deel van de eisen is vergelijkbaar met wat we al kennen van de voertuigen voor snelverkeer. Denk hierbij aan de eisen voor stootbalken, installatie verlichting, plaats kenteken, opspatafscherming etc. Op andere vlakken worden geheel nieuwe technische eisen geïntroduceerd.

Voor aanhangwagens en getrokken machines voor land- en bosbouw kan de fabrikant volgens deze Verordening een aanvraag indienen voor Europese goedkeuring of ervoor kiezen om een nationale goedkeuring in het land van toelating aan te vragen. Een nationale goedkeuring is enkel geldig in het land van afgifte. Daar staat tegenover dat er bij nationale goedkeuringen afwijkende voorschriften van toepassing kunnen zijn.

Uitgaande van Verordening (EU) 167/2013 worden in diverse landen nu ook de nationale keuringseisen herzien.

Nederland

In Nederland waren voorheen geen keuringseisen vastgelegd. Voor het in verkeer brengen van getrokken landbouwvoertuigen vonden enkel de "permanente eisen" toepassing. Daar is met de recente wijziging van de Regeling Voertuigen verandering in gekomen.

Keuringseis vanaf 01-01-2018

Nieuwe voertuigen die na 31 december 2017 op de weg worden toegelaten, moeten worden gekeurd aan de hand van de eisen die zijn vastgelegd in de "Wijze van keuren voor Land- of bosbouwvoertuig T, C, R en S". De eisen komen voor het grootste deel overeen met de Europese regelgeving, met enkele uitzonderingen voor bijvoorbeeld de voertuigbreedte.

België

In België was het al mogelijk om voor aanhangwagens en getrokken machines voor land- en bosbouw een erkenning als voertuig van speciale constructie (PVB) of een Proces Verbaal van Goedkeuring (PVG) aan te vragen. Met het van kracht worden van de Europese Verordening zal een aanzienlijk aantal voertuigen in de toekomst niet meer als PVB erkend worden, omdat ze onder de regelgeving (EU) 167/2013 vallen. Tegelijk zal ook een aantal technische eisen aangescherpt worden, dat wil zeggen in lijn gebracht met de Europese Regelgeving.

Aanvraag PVB nog mogelijk tot 1 januari

Voor voertuigen van de categorieën R en S (aanhangwagens en getrokken machines) is het tot 1 januari 2019 nog mogelijk een PVB goedkeuring als voertuigtype te verkrijgen. Voor voertuigen van de categorieën T en C moet de PVB aanvraag zijn afgegeven vóór 1 januari 2018. In beide gevallen is de PVB dan nog geldig tot 1 januari 2020. In alle andere gevallen zullen de (strengere) eisen uit een nog te publiceren Besluit van toepassing zijn.

Uiteraard kan HESTOCON adviseren in de mogelijkheden en begeleiden bij de goedkeuringsaanvragen. HESTOCON heeft al meer dan 35 jaar ervaring in het aanvragen van goedkeuringen in meerdere Europese lidstaten. Uitbesteden van deze specialistische werkzaamheden geeft u de ruimte aandacht te besteden aan uw prioriteiten.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

naar boven

 
21.09.2016

CE markering volgens de Machinerichtlijn 2006/42/EG


Als fabrikant bent u verantwoordelijk voor de levering van een veilig product.

Door het aanbrengen van de CE markering garandeert de fabrikant dat zijn product aan de toepasselijke veiligheidseisen voldoet.

Eén van de Europese productrichtlijnen die onder het kader van CE markering valt is de Machinerichtlijn (EU-Richtlijn 2006/42/EG).

Producten vallen onder deze richtlijn indien ze aan één of meerdere van volgende criteria voldoen:

  • Samenstel van op andere wijze dan menselijke kracht beweegbare onderdelen
  • Hijs- / hefinrichtingen, op basis van menselijke kracht
  • Hijs- / hefgereedschap (bijv. kettingen, kabels en hijsogen)
  • Verwisselbare uitrustingstukken (bijv. voorladers en maaiers voor tractoren)
  • Verwijderbare mechanische overbrengingsinrichting (bijv. aftakassen)
Bovenstaande wil zeggen dat ook diverse modellen aanhangwagens onder de werkingssfeer van de Machinerichtlijn vallen. Zelfs al heeft de aanhangwagen een Europese typegoedkeuring, dienen alsnog de eisen uit de Machinerichtlijn te worden nageleefd.


Kipper

Signaleringswagen

Het is uw plicht om de veiligheid te waarborgen en te voorkomen dat de personen die uw producten gebruiken, worden blootgesteld aan onacceptabele risico's. Ook indien u producten importeert van fabrikanten die buiten de EU gevestigd zijn, bent u mogelijk verantwoordelijk voor de CE markering.

Per EU lidstaat zijn deze veiligheidseisen geïmplementeerd als nationale wetgeving, wat betekent dat markttoezichthouders controleren op de conformiteit van op de markt gebrachte machines.

HESTOCON begeleidt uw CE markering
Wij kunnen u begeleiden met alle stappen waar een CE Verklaring van Overeenstemming op berust:

  • Functionele analyse en functietest;
  • Risicoanalyse conform EN-ISO 12100:2010 middels de drie fasen van risicoreductie;
  • Samenstellen Technisch Constructie Dossier, met handleiding, tekeningen, berekeningen en aanvullende (test)rapporten;
  • Concept CE Verklaring van Overeenstemming voor het eindproduct (bij niet voltooide machine: Verklaring van Integratie).


Stabiliteitstest kipper voor CE markering

Wij beschikken over een gespecialiseerd team om u te assisteren uw product te laten voldoen aan de eisen uit de Machinerichtlijn. Behalve voor aanhangwagens assisteren wij tevens bij de CE markering van industriële producten, carrosserieën en landbouwmachines.

Geinteresseerd? Neem contact met ons op: +31 (0)76 5729000 of www.hestocon.com

naar boven

 
07.09.2016

HESTOCONline is verder verbeterd!


Per direct kunnen alle gebruikers van HESTOCONline profiteren van volgende aanpassingen:

  • Status updates per e-mail
    • 2x per jaar ontvangt u een automatische update per e-mail;
    • Zijn alle goedkeuringen actueel? Er zijn dan geen wetswijzigingen gevonden waarop u actie moet ondernemen;
    • Hebben een of meerdere goedkeuringen een update nodig? U kunt direct inloggen en exact zien vanwege welke verandering een aanvulling noodzakelijk is.
  • Zelf uploaden van goedkeuringen
    • U kunt nu zelf nieuwe goedkeuringen als bijlage uploaden naar het systeem;
    • Onze engineers ontvangen hiervan een melding en verzorgen voor u de koppeling naar relevante wetgeving.
  • Multichapter wetgeving
    • In de multichapter wetgeving komen diverse onderwerpen, en daarmee ook meerdere ingangsdatums aan de orde;
    • Dit is bijvoorbeeld het geval bij verordening (EU) 167/2013 (landbouw- en bosbouwvoertuigen) en (EU) 168/2013 (twee- of driewielige voertuigen en vierwielers);
    • Door enkele aanpassingen kunnen we deze wetgeving beter verwerken, daarmee is HESTOCONline klaar voor de toekomst.
  • Adviesgesprek
    • Als HESTOCONline abonnee heeft u tegen aantrekkelijk tarief recht op een jaarlijks adviesgesprek met een van onze consultants;
    • Slechts de reiskosten worden in rekening gebracht.

Indien u nog geen gebruik maakt van HESTOCONline , geven wij u nog eens een korte toelichting.

HESTOCONline legt de link tussen uw typegoedkeuringen en de geldende wetgeving. Zijn uw goedkeuringen nog actueel? Of is binnenkort een aanvulling nodig? Op elk moment van de dag kunt u de status van uw goedkeuring inzien, op pc, tablet of smartphone. Natuurlijk wordt daarbij exact aangegeven welke wetgeving voor u van belang is, waarna u deze ook direct kunt openen.

Met HESTOCONline kunt u eenvoudig voldoen aan de COP eis, om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de wetgeving. Uiteraard kunt u HESTOCONline ook gebruiken indien uw goedkeuringsaanvragen niet zijn verzorgd door HESTOCON.

Geinteresseerd? Neem contact met ons op: +31 (0)76 5729000 of www.hestocon.com

naar boven

 
01.06.2016

Aanpassing Reglement R58 met betrekking tot stootbalken


Op 18 juni 2016 wordt het aangepaste reglement R58.03 voor beschermingsinrichtingen aan de achterzijde van kracht.
De ingangsdatum voor nieuwe typegoedkeuringen is 1 september 2019 en vanaf 1 september 2021 mogen voertuigen door een lidstaat worden geweigerd indien ze niet aan deze eisen voldoen.

Wij hebben voor u de belangrijkste aandachtspunten in kaart gebracht.

Zoals voorheen mogen bepaalde voertuigcategorieën voldoen aan vereenvoudigde eisen. Daarbij is géén test vereist:

Voertuigcategorie A. Hoogte profiel B. Oppervlakte profiel (per afzonderlijk deel) C. Hoogte tot de grond (bij onbeladen voertuig) E. Afstand tot achterzijde
M1, M2, M3, N1, O1, O2 - - max. 550 mm max. 450 mm

Indien wel de volledige eisen worden gehanteerd, geldt het volgende:

Afmetingen Stootbalkprofiel
Kenmerk Voertuigcategorie A. Hoogte B. Oppervlakte (per afzonderlijk deel)
Voertuigen met laadlift Alle min. 100 mm hoog min. 350 cm2
Zonder laadlift N2>8t, N3, O3, O4 min. 120 mm hoog min. 420 cm2
M1, M2, M3, N2=<8t, O1, O2 min. 100 mm hoog min. 350 cm2
alle voertuigen categorie G min. 100 mm hoog min. 350 cm2

Hoogte tot de grond (bij onbeladen voertuig)
Kenmerk Voertuigcategorie C. Vóór test D. Na test
  M1, M2, M3, N2=<8t, O1, O2 max. 550 mm -
Hydropneumatische, hydraulische of pneumatische vering of automatische hoogteregeling N2>8t, N3, O3, O4 max. 450 mm C. + 60 mm
of
afloophoek max. 8° (max. 550 mm) max. 600 mm
Géén hydropneumatische, hydraulische of pneumatische vering of automatische hoogteregeling N2>8t, N3, O3, O4 max. 500 mm C. + 60 mm
of
afloophoek max. 8° (max. 550 mm) max. 600 mm

(Horizontale) Afstand tot achterzijde
Kenmerk Voertuigcategorie E. Vóór test F. Tijdens test (incl. plast. en elast. vervorming)
  M1, M2, M3, N2=<8t, O1, O2 - max. 400
N2>8t, N3 max. 300 mm max. 400 mm
Voertuigen met laadlift O3, O4
Kippers O3, O4
Geen laadlift, geen kipper O3, O4 max. 200 mm max. 300 mm

Testkrachten
Kenmerk Voertuigcategorie G. H. I.
  Alle 180 kN of 85% van MTM 100 kN of 50% van MTM 100 kN of 50% van MTM
Voertuigen met laadlift Alle 144 kN of 68% van MTM 80 kN of 40% van MTM 80 kN of 40% van MTM
Kippers Alle
Zonder afzonderlijke cabine N2=<8t 100 kN of 50% van MTM 50 kN of 25% van MTM 50 kN of 25% van MTM
G.: Achtereenvolgend op 2 punten symmetrisch op 350-500mm uit het midden
H.: Achtereenvolgend op 2 punten symmetrisch op 300mm vanaf
buitenzijde banden of stootbalk
I.: Op 1 punt midden tussen punten H.

Verder is bijvoorbeeld de verplichting toegevoegd om bij verstelbare positie van de stootbalk door middel van een label (min. 60x120) aan te geven wat de standaard positie is.

Uiteraard zijn hier niet de volledige eisen uitputtend behandeld. Er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld voor voertuigen met een breedte smaller dan 2m of voertuigen waarvoor de aanwezigheid van een stootbalk onverenigbaar is met het gebruik.

HESTOCON kan u begeleiden bij de aanvraag van stootbalkgoedkeuringen volgens de R58.03. Wij bieden u een breed pakket van diensten op het gebied van registraties, COP, typegoedkeuring en CE. Neem contact met ons op voor meer informatie!

naar boven

 
31.07.2015

Europese goedkeuring landbouwvoertuigen


Fabrikanten van (getrokken) landbouwvoertuigen hebben lang moeten wachten op de mogelijkheid om met één voertuigtypekeuring in heel Europa te kunnen leveren.

Op 1 januari 2016 wordt de verordening (EU) 167/2013 van toepassing, waarmee het ook mogelijk is een Europese goedkeuring aan te vragen voor aanhangwagens en mobiele machines voor land- en bosbouw.

Voor de technische eisen verwijst (EU) 167/2013 naar diverse andere EU verordeningen en ECE reglementen. Een deel van de eisen komt overeen met wat we al kennen van de snelverkeer voertuigen. Denk hierbij aan de eisen voor stootbalken, installatie verlichting, plaats kenteken, opspatafscherming etc.

Op andere vlakken worden geheel nieuwe eisen geïntroduceerd:

  • Er moet voldoende aandacht zijn besteed aan de veiligheidsaspecten van het voertuig, waaronder de bescherming tegen mechanische gevaren en veiligheid van de elektrische systemen:
    • Daarbij wordt tevens gelet op de eisen voor CE markering (Machinerichtlijn), die ook voor deze voertuigen verplicht zijn;
    • Om dat aan te tonen moet de handleiding, eventueel de inhoud van het Technisch Dossier en een voorbeeld van de Verklaring van Overeenstemming worden overlegd;
    • De inhoud van de handleiding moet voldoen aan ISO3600:1996;
    • Zie onze voorgaande nieuwsbrief voor meer info over CE Markering.
  • In het geval van machines worden ook eisen gesteld aan:
    • afschermingen en beschermingsmiddelen,
    • beveiliging tegen onrechtmatig gebruik en
    • de waarschuwingen en markeringen op het voertuig.

Nadat zowel administratief als op het werkelijke voertuig is aangetoond dat aan alle gestelde eisen is voldaan, wordt de typegoedkeuring afgegeven. Deze goedkeuring wordt in alle Europese lidstaten geaccepteerd. Het is dus niet meer nodig om in elk land afzonderlijk een goedkeuringsaanvraag in te dienen.

De voordelen liggen voor de hand: uw exportkansen vergroten, ook als het slechts om een beperkt aantal voertuigen gaat. Veel fabrikanten zien op tegen de administratieve vereisten en de tijd die geïnvesteerd moet worden om de nieuwe regelgeving te leren kennen.

Uitbesteden van deze specialistische werkzaamheden geeft u de ruimte aandacht te besteden aan uw prioriteiten. HESTOCON heeft al meer dan 35 jaar ervaring in het aanvragen van goedkeuringen in meerdere Europese lidstaten. Onze naam is zeer goed bekend, en meer dan eens verwijzen overheidsinstanties naar ons door.

Twijfel niet langer, maar zorg dat u klaar bent voor de toekomst.

naar boven

 
30.06.2015

CE markering


Producten die in de Europese Unie op de markt worden gebracht, dienen te voldoen aan de binnen de EU geldende gezondheids- en veiligheidsnormen.

Hoewel deze eis losstaat van de Europese Richtlijn 2007/46/EG voor de typegoedkeuring van voertuigen, is het wel degelijk verplicht om bij bepaalde aanhangwagens een CE Verklaring van Overeenstemming te leveren.

De Machine Richtlijn 2006/42/EG is het basisdocument dat moet worden gevolgd. Aansluitend op deze richtlijn kunnen ook diverse aanvullende CE richtlijnen en EN-ISO normen van toepassing zijn op de veiligheidsaspecten van uw product.

Deze richtlijnen zijn onder meer van toepassing op aanhangwagens met bewegende delen die een gevaar kunnen vormen voor de omgeving tijdens gebruik. Voor bijvoorbeeld kippers en kantelbare aanhangwagens moet worden onderzocht of elk gevaar dat zij kunnen vormen tijdens gebruik zoveel mogelijk is uitgesloten of beperkt.

Het uitvoeren van een risicoanalyse, samenstellen van de gebruiks- en onderhoudshandleiding, en als laatste maatregel het aanbrengen van waarschuwings- en instructielabels, dit alles met de intentie het risico tijdens gebruik tot een minimum te beperken, is een absolute noodzaak om het door de CE Richtlijn vereiste veiligheidsniveau te behalen.

HESTOCON kan dit proces van CE-markering voor u begeleiden.

Om uw product te mogen voorzien van een CE Verklaring dienen volgende punten in acht te worden genomen:

  • Technisch Constructie Dossier bestaande uit:
    • Handleiding inclusief onderdeeltekeningen, stuklijsten, stroomschema's, demontage-, onderhoud-, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften;
    • Berekening van de toegepaste constructie;
    • Duurzaamheidstestrapport;
    • Stabiliteitstestrapport;
    • Rapporten, CE Verklaringen van Overeenstemming en/of CE Verklaringen van Integratie voor de onderdelen zoals toegepast.
  • Product onderzoek:
    • Inspectie en functietest van het product.
  • Risico analyse:
    • De fabrikant heeft de verplichting de risico's met betrekking tot verkeerd en/of onveilig gebruik tot een minimum te beperken;
    • In het geval dat de fabrikant het risico niet kan uitsluiten dient dit duidelijk beschreven te worden volgens een classificatie tabel;
    • De risico analyse moet worden uitgevoerd conform de EN-ISO 12100.
  • Europese vertegenwoordiging:
    • In het geval de fabrikant van het product buiten de Europese Unie is gevestigd, dient een Europees bedrijf of persoon als CE verantwoordelijke te worden aangewezen.

HESTOCON kan u assisteren met:

  • Het uitvoeren van de risicoanalyse;
  • Beoordelen van het Technisch Constructie Dossier;
  • Beoordelen en aanpassen van de gebruikshandleiding conform CE voorschriften;
  • Product inspectie en functietest;
  • Concept CE Verklaring van Overeenkomst (of Integratie in het geval van een incompleet product).

HESTOCON beschikt over een gespecialiseerd team om u te assisteren uw product goedgekeurd te krijgen volgens de CE normen.

Voor verdere informatie neem contact op met HESTOCON.

naar boven

 
25.03.2015

Wijziging eisen opspatafscherming


Per 24-02-2015 is er een interessante aanpassing op de eisen voor installatie van opspatafscherming van kracht geworden. Als gevolg hiervan behoeven voor de lichte aanhangwagens (categorie O1 en O2) en bedrijfsauto categorieën N1 en N2 geen spatlappen meer te worden gemonteerd.

Verordening (EU) 2015/166 is een aanvulling op de General Safety Regulation (EU) 661/2009 en wijzigt ook de verordening waarin de eisen voor installatie van opspatafschermingssystemen staan beschreven ((EU) 109/2011).

Naar keuze van de fabrikant mogen nu ook de voorschriften zoals vastgesteld voor voertuigcategorie M1 (wielafschermingen (EU) nr. 1009/2010) worden toegepast. Dit geldt voor de volgende voertuigen:

  • voertuigen van de categorieën N1 en N2 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van ten hoogste 7,5 ton, en
  • lichte aanhangwagens categorieën O1 en O2.

Ten opzichte van de "reguliere" eisen kan gesproken worden van een versoepeling: Een kleiner gebied behoeft door een wielafscherming te worden afgedekt en er zijn geen spatlappen vereist.

Om voor bestaande typegoedkeuringen hiervan gebruik te kunnen maken, moeten deze middels een aanvulling worden aangepast.

HESTOCON kan uw (type)goedkeuringsaanvragen voor u verzorgen en deze nieuwe eisen worden dan natuurlijk direct meegenomen. Mocht u nog vragen hebben over verordening (EU) 109/2011 of andere zaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
20.10.2014

HESTOCON is aangewezen als technische dienst


HESTOCON is door RDW aangewezen als officiële technische dienst.

Dit betekent dat HESTOCON Technical Service vanaf nu ook uw voertuigkeuringen kan verzorgen voor het verkrijgen van de Europese voertuiggoedkeuring en de diverse deelgoedkeuringen.

Ook kunnen wij een bedrijfsaudit doen en een Factory Inspection Report opstellen, waarmee een COP erkenning kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons voor de mogelijkheden en het maken van een aanvraag.

Ga naar de HESTOCON Technical Service Website

naar boven

 
03.10.2014

Montage van R117-02 goedgekeurde banden


Als gevolg van de verordening algemene veiligheid (EU) 661/2009 moeten ook de banden aan nieuwe eisen voldoen, volgens ECE R117-02. Banden die niet volgens deze eisen zijn goedgekeurd mogen niet meer op nieuwe voertuigen worden gemonteerd.

Als voertuigfabrikant zult u moeten controleren dat de gemonteerde banden zijn voorzien van de juiste coderingen.

Na 1 november 2014 mogen enkel nog banden worden gemonteerd die zijn voorzien van volgende coderingen:

  • Een goedkeuringsnummer beginnend met een hoofdletter "E",
  • én de codering "S1" (met een hoofdletter "S"),
  • én de codering "W" (enkel voor C1 banden),
  • én de code "R1" voor C1 en C2 banden. Voor C3 banden geldt dit pas vanaf 1-11-2016;
Uiteraard zijn coderingen S2 en R2 ook acceptabel, maar deze worden pas later verplicht.

Let op: Voor voertuig typegoedkeuringen (WVTA) die zijn afgegeven na 1 november 2013 gelden andere datums. Vanaf 01-11-2013 moesten daar alle banden al zijn voorzien van de coderingen "S2" en "R1" en de C1 banden bovendien van de code "W";

Op bovenstaande zijn slechts enkele bandentypen, waaronder de banden met een velgdiameter van 10" of kleiner, uitgezonderd.

Voor de volledigheid volgt hier nog een overzicht van de verschillende categorieën banden:

  • C1 banden, goedgekeurd volgens Reglement R30;
  • C2 banden, goedgekeurd volgens Reglement R54, een loadindex van ≤ 121 en een snelheidssymbool ≥ N;
  • C3 banden, goedgekeurd volgens Reglement R54, met
    • Ofwel een loadindex van ≥ 122
    • Ofwel een loadindex van ≤ 121 en een snelheidssymbool ≤ M

HESTOCON kan u diverse diensten aanbieden om u te helpen bij het aanvragen, onderhouden en up-to-date houden van uw typegoedkeuringen.

naar boven

 
11.09.2014

GSR - Ingang en restantvoorraad


Het kan u niet ontgaan zijn; per 1 november 2014 wordt nieuwe regelgeving verplicht, met directe gevolgen voor u als voertuigfabrikant.

Na 31 oktober 2014 mogen, voor typekeuringen die nog niet in overeenstemming zijn gebracht met verordening 661/2009 (GSR), geen COC's meer worden afgegeven.

Indien u nog geen actie heeft ondernomen, adviseren wij u zo snel mogelijk met ons contact op te nemen. Op dit moment kan een tijdige afhandeling van uw goedkeuring al niet meer gegarandeerd worden.

Reeds gebouwde voertuigen die onder de verlopen typekeuringen vallen en waarvoor nog geen kenteken is aangevraagd, of waarvan het kenteken nog ongedateerd is (niet-tenaamgesteld), kunnen worden aangemeld in de "restantvoorraad" regeling.

Aan de restantvoorraad regeling zijn wel eisen verbonden, misbruik zal leiden tot sancties:

  • De restantvoorraad dient steeds te worden opgegeven in het land waar de betreffende voertuigen in gebruik worden genomen;
  • De voertuigen op de lijst dienen in overeenstemming te zijn met de (vervallen) goedkeuring, en moeten dus afgebouwd zijn;
  • Afhankelijk van het land waar de voertuigen toegelaten worden:
    • Dient de COC bij het voertuig ten minste 3 maanden geldig te zijn geweest. Dat betekent dus dat de voertuigen uiterlijk 1 juli 2014 afgebouwd moesten zijn;
    • Ofwel mag maximaal 30% (10% bij M1 voertuigen) van het jaarlijkse volume - met een minimum van 100- op de lijst worden opgenomen;
  • De juistheid van uw opgave zal actief worden gecontroleerd;

Op basis van deze regeling is het dan nog mogelijk om gedurende 12 maanden kentekens voor (complete) voertuigen te registreren en te naam te stellen.

HESTOCON kan u diverse diensten aanbieden om u te helpen bij het aanvragen, onderhouden en up-to-date houden van uw typegoedkeuringen. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
21.03.2014

GSR - Aanpassen goedkeuringen voor 1 november 2014


Voor diverse voertuigdelen (onderwerpen) is naast een EG richtlijn een -vaak overeenstemmend- ECE reglement beschikbaar. Dit maakt het onderhoud van de wetgeving onnodig complex. De "General Safety Regulation" moet daar verandering in brengen.

Eenvoudig gezegd zijn de EG deelrichtlijnen komen te vervallen en moeten met ingang van de GSR de ECE reglementen en nieuwe EU verordeningen toegepast worden.

Per 1 november 2012 is voor nieuw af te geven voertuigtypegoedkeuringen de in verordening (EG) 661/2009 (General Safety Regulation - GSR) genoemde regelgeving verplicht geworden. Zo wordt voor het onderwerp "remmen" niet langer de richtlijn 71/320/EEG gebruikt, maar wordt nu enkel het ECE reglement R13 toegepast.

Per 1 november 2014 wordt de door de GSR genoemde regelgeving verplicht voor alle nieuwe voertuigen. Dat betekent dat bestaande typegoedkeuringen vóór die datum in overeenstemming moeten worden gebracht met de GSR, en in veel gevallen zal na die datum de GSR ook gehanteerd worden bij individuele goedkeuringsaanvragen.

Wat er precies moet wijzigen is per voertuig, onderwerp en goedkeuringsdatum verschillend:

  • In sommige gevallen is de aanpassing slechts administratief, en dient enkel een nieuw testrapport volgens de nieuwe wetgeving te worden afgegeven.
  • In andere gevallen zijn de aanpassingen technisch ingrijpender. Zo staat in het reglement R13 over schamelaanhangwagens beschreven, dat deze niet oploopgeremd mogen zijn. Bij toepassing van richtlijn 71/320/EEG was dat nog wel toegestaan.
  • Verder staat in de GSR beschreven dat typegoedkeuringen afgegeven voor 1 november 2012 onder voorwaarden geldig blijven en aan te vullen zijn.
    • Dus sommige bestaande EG goedkeuringen kunnen ook na 1 november 2014 gebruikt blijven worden, zolang de voorschriften niet zijn aangepast en de nieuwe EG verordening inderdaad vermeldt dat oude goedkeuringen geldig blijven;
    • Voor de onderwerpen waarvoor nu de ECE reglementen toegepast worden, is apart bekend gemaakt of de oude goedkeuringen nog geldig blijven. Voor bijvoorbeeld het onderwerp "installatie verlichting" blijven de oude goedkeuringen op basis van 76/756/EEG geldig. De remgoedkeuringen volgens 71/320/EEG moeten echter voor 1 november 2014 zijn omgezet naar ECE R13 goedkeuringen.

Het valt te verwachten dat in aanloop naar november 2014 de diverse overheden worden overstelpt met aanvragen, waardoor de afhandeling langer duurt dan normaal. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van de aanvulling(en).

Vergeet ook niet dat u als (voertuig)fabrikant zelf de COP verantwoordelijkheid heeft om actief op de hoogte te blijven van wetswijzigingen en de gevolgen daarvan voor uw goedkeuringen.
Met HESTOCONline is dat een zorg minder, in HESTOCONline zijn de ingangsdata van de GSR reeds verwerkt.

Gebruikers van HESTOCONline kunnen in het scherm "mijn typekeuringen" al perfect zien welke typegoedkeuringen binnen een jaar, of binnen 3 maanden, aanpassing behoeven.

naar boven

 
29.11.2013

Kentekencard


Vanaf 1 januari 2014 krijgt Nederland een nieuw kentekenbewijs. Het 3-delige papieren kentekenbewijs maakt plaats voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd).

Graag informeren wij u met dit nieuwsbericht over de gevolgen hiervan voor uw kentekenaanvragen bij HESTOCON B.V.

Veranderingen bij het aanvragen van kentekens t.b.v. RDW erkende bedrijven:

De voor de kentekenaanvraag benodigde gegevens zijn gelijk gebleven. Net als voorheen stuurt u ons per voertuig een CVO (COC) document, de nationale inrichtingscode, het type kentekenplaat en het adres waar de kentekenplaat naartoe gestuurd mag worden.

  • Wat wel verschilt zijn de documenten die u vervolgens gaat ontvangen. U ontvangt nog steeds de gewenste kentekenplaat. Daarnaast ontvangt u daarbij de tenaamstellingscode.
  • Een kentekencard wordt pas door de RDW aangemaakt wanneer het voertuig voor het eerst is te naam gesteld.

Aanvullende veranderingen indien u de tenaamstelling door HESTOCON B.V. uit laat voeren:

Het bekende, grijze RDW machtigingsformulier waarmee wij nu worden gemachtigd om het voertuig op (bedrijfs)naam te zetten komt te vervallen. Per 1 januari wordt dit vervangen door een digitaal formulier dat wij de toekomstige eigenaar/houder per e-mail toesturen en waarop wij de klantgegevens reeds ingevuld hebben.

  • Vanaf 1 januari 2014 dient u daarom het uittreksel KvK en kopie ID van de machtigingsverlener direct al bij de kentekenaanvraag mee te zenden.
  • De getekende machtiging mag ons dan ook weer digitaal terug gestuurd worden, waarbij wij verplicht zijn te controleren of de handtekening op het machtigingsformulier en op de legitimatie identiek is.
  • Bij machtiging door een particulier of eenmanszaak dient de eigenaar/houder persoonlijk te verschijnen.
  • Als het voertuig te naam gesteld is wordt de kentekenplaat, met in de meeste gevallen deel 1 van de tenaamstellingscode, naar het door u opgegeven adres gestuurd.
  • De kentekencard wordt door de RDW altijd naar de eigenaar/houder gestuurd. Alleen bij leasevoertuigen kan een afwijkend afleveradres aan worden gegeven.

Tenaamstelling bij lease of financiering:

  • Indien het voertuig verkocht is via een lease- of financieringsmaatschappij dient u dit direct bij kentekenaanvraag al aan te geven.
  • Wij zullen de leasemaatschappij na kentekenaanvraag direct het kentekennummer toesturen.
  • De lease- of financieringsmaatschappij kan dan een "opdracht tot tenaamstelling" opstellen, waarin zij onder meer aangeven waar de kentekencard naar verstuurd mag worden, en waar de tenaamstellingscode.

Overige:

Het kan enkele dagen duren voordat de kentekencard is ontvangen.

Als het voertuig te naam gesteld is, en de kentekenplaat in uw bezit en gemonteerd, dan mag in Nederland al met het voertuig gereden worden voordat de kentekencard is ontvangen.

In het buitenland adviseren wij u met de lokale autoriteiten contact op te nemen of er gereden mag worden voordat de kentekencard is ontvangen.

Indien u dat wenst kunt u de informatie over de (gewijzigde) kentekenprocedures nog eens nalezen op de themawebsite van de RDW.

naar boven

 
02.10.2013

Met trots melden wij u de oprichting van HESTOCON UK Ltd.


Zoals u weet heeft HESTOCON ruime ervaring in de begeleiding van voertuigfabrikanten op het gebied van (Europese) goedkeuringen en voertuig registraties.

Om onze in Engeland en Ierland gevestigde relaties beter van dienst te kunnen zijn, heeft HESTOCON besloten een vestiging in Engeland te openen.

HESTOCON UK Ltd is geregistreerd onder nummer 8665278 bij Companies House in Cardiff op 27 Augustus 2013.

De belangrijkste doelstelling van HESTOCON UK Ltd is het verbeteren en uitbreiden van onze diensten aan Engelse en Ierse voertuigfabrikanten in het kader van Richtlijn 2007/46/EG.

Adres gegevens:

HESTOCON UK Ltd
6 Broadfield Court
Broadfield Way
Sheffield S8 0XF
United Kingdom

naar boven

 
23.05.2013

HESTOCONline


Voertuigwetgeving is complex. Op elk voertuig zijn meerdere Europese reglementen en verordeningen van toepassing.

Indien u niet tijdig constateert welke gevolgen de wijzigingen in wetgeving voor u hebben, kan dat uw leveringen in gevaar brengen!

Ook als u beschikt over een typekeuring kan het zijn dat de goedkeuring aangepast moet worden als gevolg van wetswijzigingen. Voor de Overeenstemming van Productie (COP) moet u zich daarom actief op de hoogte van deze wijzigingen en de gevolgen hiervan voor uw productie.

HESTOCONline is de perfecte tool om online, en daarmee op elk moment, eenvoudig overzicht te krijgen van wetswijzigingen die zijn aangenomen, en de gevolgen die ze hebben voor uw (type)goedkeuring.

HESTOCONline is te gebruiken met pc, tablet of smartphone met internetverbinding.
Uiteraard kunt u HESTOCONline ook gebruiken indien uw goedkeuringsaanvragen niet zijn verzorgd door HESTOCON.

Op veler verzoek: INTERNE AUDITS

Aanvullend, en op veler verzoek, kunnen wij u een jaarlijkse interne audit op het COP kwaliteitssysteem aanbieden.

Tijdens deze audit zullen wij samen met u de wijzigingen in wetgeving, voertuigen en organisatie in kaart brengen en bekijken welke gevolgen deze hebben voor het kwaliteitssysteem.

Standaard bestaat de overeenkomst interne audits uit:

  • Een abonnement (1 login) op HESTOCONline
  • Eénmaal per jaar een bezoek aan uw bedrijf, op basis van 1 dagdeel
  • Rapportage van de benodigde wijzigingen
  • (auto)Reiskosten tot een straal van 100km rond Breda inbegrepen
Uitbreidingen op dit pakket zijn uiteraard mogelijk.

Neem contact met ons op voor aanvullende informatie, of een demo!

naar boven

 
06.05.2013

Typeplaatjes printen en zichtbaarheidshoeken meten


In dit bericht aandacht voor enkele praktische oplossingen die HESTOCON u biedt:

Printer

Wilt u zelf uw typeplaatjes kunnen printen? Met het HESTOCON printpakket kan dat.
Wij kunnen u een printer aanbieden waarmee u, in combinatie met de speciale folie en etiketten, uw typeplaatjes zelf kunt printen.

Als u dat wenst kunnen we ook de COCCOP template - het bestand waarmee op eenvoudige wijze COC's en controlelijsten worden gemaakt - aanpassen.
De typeplaatjes worden dan automatisch volledig ingevuld en kunnen direct vanuit het bestand, en bijvoorbeeld voorzien van logo, uitgeprint worden.

Meetset verlichtingshoeken

Het controleren van de verplichte minimale zichtbaarheidshoeken van de verlichting kan een lastige klus zijn.

HESTOCON kan u een set aanbieden, waarmee u deze hoeken zeer eenvoudig kunt controleren.

Neem contact op voor meer informatie!

naar boven

 
01.11.2012

Vervallen nationale goedkeuringen aanhangwagens / aanvraag restantvoorraad


Zoals al aangekondigd in ons nieuwsbericht van 02-05-2012 is op 29 oktober 2012 een goedkeuring volgens de Europese richtlijn 2007/46/EG verplicht geworden voor alle nieuw te registreren aanhangwagens.
De nationale goedkeuringen zijn op deze datum komen te vervallen.
Een uitzondering geldt voor voertuigen die in de nationale goedkeuring als "speciaal voertuig" zijn aangemerkt.

De voor deze datum gebouwde voertuigen die onder de vervallen nationale typekeuringen vallen en waarvoor nog geen kenteken is aangevraagd, of waarvan het kenteken nog ongedateerd is (niet-tenaamgesteld) kunnen worden aangemeld in de "restantvoorraad" regeling.
Op basis van deze regeling is het dan nog mogelijk om gedurende 18 maanden kentekens voor deze voertuigen te registreren en te naam te stellen.

In Nederland moet hiervoor de volgende procedure gevolgd worden (de procedure in andere lidstaten is vergelijkbaar):

  • Er moet een lijst worden opgesteld met hierop aangegeven per chassisnummer het typegoedkeuringsnummer, de variant- en uitvoeringscode en de locatie waar het voertuig zich bevindt;
  • De aanvraag moet binnen twee weken na de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving, in dit geval dus voor 12 november, zijn ingediend bij de afdeling testen van RDW;
  • Er wordt dan beoordeeld of een steekproef noodzakelijk is. Deze steekproef omvat normaliter 3 tot 5 % van de aangemelde restantvoorraad. Hier zijn kosten aan verbonden;
  • De voertuigen op de door RDW geaccordeerde lijst kunnen nog tot 18 maanden na ingangdatum, dus tot 29 april 2014 worden gekentekend. Let op, dit betekent dus dat ook de tenaamstelling voor deze datum gedaan moet worden.

De regeling restantvoorraad geldt enkel voor vóór de datum van 29 oktober 2012 volledig afgebouwde, nieuwe voertuigen. Het misbruiken van dit systeem zal leiden tot sancties.

HESTOCON kan uw (type)goedkeuringsaanvragen voor u verzorgen en nieuwe eisen worden dan natuurlijk direct meegenomen. Mocht u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
13.06.2012

Nieuwe eisen beschermingsinrichtingen aan de achterzijde voor aanhangwagens categorie O1 en O2


Reglement R58 gaat op termijn de EG richtlijn 70/221 vervangen, en is nu al toepasbaar voor de categorieën O3 / O4.
Vanaf eind juli 2012 is de R58 ook te gebruiken voor aanhangwagens van categorie O1 en O2.
Om te voldoen aan de nieuwe eisen is het bij de aanhangers waar de wielen buiten de carrosserie uitsteken niet meer nodig extra beugels aan de achterzijde, of een verlengde verlichtingsbalk te monteren.

Recentelijk is er een aanvulling aangenomen op het ECE reglement R58 "Beschermingsinrichtingen aan de achterzijde" (stootbalk achterzijde). Met deze aanvulling is het nu ook mogelijk om voor de aanhangwagens van categorie O1 en O2 van dit reglement gebruik te maken.
In het reglement R58 worden de bestaande eisen uit de EG Richtlijn 70/221 voor stootbalken overgenomen, en worden er nieuwe regels geïntroduceerd voor aanhangwagens waarbij de wielen buiten de carrosserie uitsteken ("bakwagens").

Voor aanhangwagens van categorie O1 en O2, waarvan de wielen voor meer dan de helft buiten de carrosserie uitsteken wordt bovendien de breedte van de stootbalk nu gerekend van de binnenste flank van de banden. De stootbalk mag dan, aan beide kanten, niet smaller zijn dan 10 cm binnen de binnenste flank van de banden. Dit in tegenstelling tot de EG richtlijn waarbij in alle gevallen van de buitenste flank van de banden werd gerekend.

Om te voldoen aan de nieuwe eisen is het bij de aanhangers waar de wielen buiten de carrosserie uitsteken dus niet meer nodig extra beugels aan de achterzijde, of een verlengde verlichtingsbalk te monteren.

De voorlopige ingangsdatum van deze wijziging is 26 juli 2012.

Om voor bestaande typegoedkeuringen hiervan gebruik te kunnen maken, moeten deze middels een aanvulling worden aangepast.

HESTOCON kan uw (type)goedkeuringsaanvragen voor u verzorgen en deze nieuwe eisen worden dan natuurlijk direct meegenomen. Mocht u nog vragen hebben over het reglement R58 of andere zaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
02.05.2012

Europese richtlijn 2007/46/EG


Voor menig voertuigfabrikant is 29 oktober 2012 een belangrijke datum.
Vanaf die dag moeten alle incomplete en compleet gebouwde (zware) bedrijfswagens en aanhangwagens zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijn 2007/46/EG.
Alle bestaande nationale goedkeuringen, die niet op deze richtlijn zijn gebaseerd, komen op
29 oktober 2012 te vervallen.
Kentekenregistratie op basis van deze goedkeuringen zal dan niet meer mogelijk zijn.

Zoals aangegeven gaat het hier om bedrijfswagens van categorie N2 en N3, en de aanhangwagens/opleggers van categorie O1 tot en met O4. Over de aanhangwagens O1, met een maximale massa van 750 kg, is nog geregeld verwarring.
In België, Groot-Brittannië (alle categorieën O) en Nederland is ook na 29 oktober 2012 kentekenregistratie voor deze aanhangwagens niet vereist. Wel is het na die datum verboden deze aanhangwagens te verkopen, evenals in gebruik te nemen, als ze niet zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijn.
Ook voor de aanhangwagens van categorie O1 dient dus een goedkeuring te worden aangevraagd.

De aanvraag van een goedkeuring zal voor veel fabrikanten niet de prioriteit hebben die het verdient. Sommige menen zelfs dat de ingangsdatum nog wel verplaatst zal worden.
Dit terwijl aan de andere kant overheidsinstanties op volle capaciteit werken, en een tijdige afhandeling al niet meer gegarandeerd kan worden.

Tijd om actie te ondernemen!

Uitbesteden van deze specialistische werkzaamheden geeft u de ruimte aandacht te besteden aan uw prioriteiten. Tegelijk kunt u er gerust op zijn dat uw goedkeuringsaanvraag zo vloeiend mogelijk wordt behandeld.

HESTOCON heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het aanvragen van goedkeuringen in meerdere Europese lidstaten. Onze naam is zeer goed bekend, en meer dan eens verwijzen overheidsinstanties naar ons door. Twijfel niet langer, maar zorg dat u klaar bent voor de toekomst. Neem contact op of bezoek de website.

naar boven

 
08.07.2011

Vervallen typegoedkeuringen


Indien u nog gebruik maakt van nationale Nederlandse typegoedkeuringen (TKV/TRC) om in Nederland kentekens aan te vragen, dan vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Per 10 juli 2011 wordt een wijziging in de richtlijn voor de installatie van verlichting verplicht (76/756/EEG aanvulling 2007/35). Voor aanhangers en opleggers gaat het dan met name om de achteruitrij-verlichting en de reflecterende strips (indien massa>3500 kg).

Wanneer uw typegoedkeuringen niet worden aangevuld, is het na deze datum niet meer mogelijk kentekens aan te vragen!

n.b. vanaf dezelfde datum moeten ook individueel aangeboden voertuigen aan de nieuwe regelgeving voldoen.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
12.04.2011

Nieuwe richtlijn opspatafscherming-systemen


Vanaf 09 april 2011 is het verplicht om voor nieuwe types lichte voertuigen te voldoen aan de richtlijn voor opspatafscherming-systemen (richtlijn 91/226 - 2010/19).

Deze eisen uit de richtlijn gelden uitsluitend voor nieuwe voertuigen. In de richtlijn zijn de nieuwe eisen ten aanzien van anti-spat- en sproeiwatervoorzieningen voor motorvoertuigen en aanhangwagens, voor de categorieën O1 en O2 (aanhangwagens tot 3500 kg) en voor de categorie N tot en met 7500 kg opgenomen.

De fabrikant dient bij de aanvraag van een nieuwe typegoedkeuring, na 9 april 2011, rekening te houden met de eisen die worden gesteld aan de plaatsing van de spatborden en spatlappen. De installatie behoeft niet voorzien te zijn van goedgekeurde matten of borstels. De installatie is afhankelijk van de voertuigopbouw en kan bestaan uit een of meerdere spatborden, voertuigdelen en ten minste 1 spatlap per zijde.

HESTOCON kan uw (type)goedkeuringsaanvragen voor u verzorgen en deze nieuwe eisen worden dan natuurlijk direct meegenomen.

Mocht u nog vragen hebben over de richtlijn 91/226 - 2010/19, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
12.05.2009

Eerste Europese typegoedkeuring voor caravans


Europese primeur voor Kip Nederland, HESTOCON en RDW!

Vanaf 29 april 2009 hoeven aanhanger- en caravanproducenten niet meer in alle Europese lidstaten afzonderlijk een typegoedkeuring voor nieuwe voertuigen aan te vragen. Dit betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor deze fabrikanten. Nederland heeft na de eerste Europese Typegoedkeuring voor trucks op 29 april nu ook de Europese primeur voor caravans. Jan Sybren Boersma van de RDW heeft op dinsdag 12 mei 2009 als eerste een Europese typegoedkeuring voor caravans afgegeven aan Louw Schots, General Manager van de Nederlandse caravanfabrikant Kip Nederland in Hoogeveen in het bijzijn van Hennie van der Heijden, directeur van HESTOCON Engineering - Homologation.

Van links naar rechts: Louw Schots (Kip Nederland), Rob Stoof (RDW), Hennie van der Heijden (HESTOCON), Jan Sybren Boersma (RDW)

  ZOOM

Typegoedkeuring

Voordat een caravanfabrikant voertuigen van een bepaald type in landen van de Europese Unie kan registreren, is het nodig daarvoor een officiële typegoedkeuring te hebben. Daarbij wordt een representatief voertuig op meerdere gebieden (waaronder remmen, verlichting, koppelingen) zeer uitgebreid getest en gecontroleerd om te beoordelen of aan de vele wettelijke eisen wordt voldaan. Voorheen moesten fabrikanten voor elke lidstaat van de Europese Unie een afzonderlijke, nationale typegoedkeuring aanvragen. Vanaf 29 april 2009 is een in één van deze landen verleende typegoedkeuring geldig in de hele Europese Unie.

Eerste Europese typegoedkeuring

De RDW heeft al in vroeg stadium de mogelijkheid geboden om de nationale typegoedkeuring volgens de nieuwe Europese richtlijn te verzorgen. In deze fase heeft Kip als eerste caravanfabrikant de aanvragen voor typegoedkeuringen ingediend volgens de nieuwe Europese richtlijn. Hierdoor kon de Nederlandse keuringsinstantie in intensieve samenwerking met Kip Nederland en HESTOCON Engineering - Homologation als eerste een Europese typegoedkeuring voor caravans afgeven. Die werd verleend aan Kip Nederland voor de caravan van het merk Chateau, type Calista. De overige ranges van deze fabrikant zullen naar verwachting spoedig volgen.

Meer efficiency

Dat er nu ook voor caravans Europese typegoedkeuringen mogelijk zijn, betekent voor fabrikanten allereerst meer efficiency en lagere kosten. Bovendien zijn de toelatingseisen nu in principe voor alle landen binnen de Europese Unie gelijk en komen nationale eisen te vervallen.

naar boven

 
03.04.2009

De eerste ETG is binnen !


Welke voordelen een Europese typekeuring u kan bieden hoeven we al niet meer toe te lichten:

  • vergroten van de exportkansen
  • overeenvoudiging van registraties
  • kostenbesparing in het onderhoud van de typegoedkeuringen

Veel fabrikanten zien deze voordelen overschaduwd door de administratieve vereisten. Compleet nieuwe richtlijnen om bekend mee te geraken, sterk gewijzigde goedkeuringsprocedures en registratieprocessen. Laat HESTOCON zich de afgelopen 28 jaar juist in díe diensten gespecialiseerd hebben!

U doet dat waar u sterk in bent; voor het overige maakt u gebruik van de échte experts.

Vele fabrikanten zijn u daarin al voorgegaan. Dankzij de ruim 300, wereldwijd gevestigde, fabrikanten die regelmatig van onze diensten gebruik maken kunnen we ons nu al beroepen op een jarenlange ervaring in het verzorgen van goedkeuringen volgens de Europese richtlijnen en reglementen. In diverse Europese lidstaten zijn een aantal EG goedkeuringen immers al jaren vereist.

Deze ervaring heeft er mede toe geleid dat het eerste door Nederland vrijgegeven Europese Typegoedkeuringsnummer werd toegewezen aan een aanvraag verzorgd door HESTOCON. Op 30 april wordt deze goedkeuring definitief afgegeven en kunnen we met recht zeggen:

"Onze eerste ETG is binnen"

Sinds 1981 verzorgt HESTOCON (type)goedkeuringsaanvragen in meerdere Europese lidstaten.

Daarbij kan niet gezegd worden dat wij een beperkte markt bedienen. Binnen onze reguliere klanten vinden we een rijke variatie van grootschalige en seriematige productie tot handmatig gefabriceerde nicheproducten, alle in gewichtsklassen van enkele honderden kilo's tot meer dan 100 ton.

Binnen diverse overheidsinstanties staat de naam HESTOCON synoniem voor kennis, accuraatheid en professionaliteit.

naar boven

 
26.11.2008

Verbod op oploopgeremde draaischamel aanhangwagens in Nederland?


Recentelijk is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over het toelaten van draaischamel aanhangwagens met een oploopremsysteem in Nederland.

Internationaal loopt deze discussie al jaren en is met name gericht op het remgedrag in bochten. Regelmatig zien we dan ook het gerucht opduiken, dat een verbod op het gebruik van een oploopremsysteem op een draaischamel aanhangwagen snel van kracht zal worden. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat in het ECE reglement R13 deze uitsluiting reeds een feit is; het gebruik van een oploopremsysteem is daar enkel voorbehouden aan de lichte middenasaanhangwagens.

Echter, voor toelating van uw voertuigen wordt door de wetgeving van de Europese lidstaten veelal verwezen naar EG richtlijnen. In de EG richtlijn betreffende reminrichtingen is van een verbod nog geen sprake.

Hoewel de EG richtlijnen de ECE reglementen normaliter volgen, loopt de richtlijn nu nog achter op reglement R13. Verwacht wordt, dat de uitsluiting uit het ECE reglement op termijn wordt overgenomen in de EG richtlijn en de toelatingseisen van de Europese lidstaten, maar op dit moment zijn hierover nog geen voorstellen openbaar gemaakt. Wordt het verbod uiteindelijk overgenomen, dan zal er altijd sprake zijn van een overgangstermijn.

Derhalve blijven oploopremsystemen op draaischamel aanhangwagens binnen de EG richtlijnen vooralsnog toegestaan. Voor extra informatie verwijzen wij u naar ons nieuwsbericht van 16.03.2006.

Wij hopen hiermee enige onduidelijkheid bij u te hebben opgeklaard.

naar boven

 
01.10.2008

Europese Typekeuring


Voertuigfabrikanten hebben lang moeten wachten op de mogelijkheid om met één voertuigtypekeuring hun voertuigen in heel Europa te kunnen leveren. Met de aanname van de nieuwe kaderrichtlijn 2007/46/EG lijkt dat moment te zijn gekomen.

Vanaf 29 april 2009 is het in alle lidstaten mogelijk een Europese goedkeuring aan te vragen én te gebruiken. Daarna volgt, gefaseerd tot 2014, de verplichting om met een goedkeuring volgens deze kaderrichtlijn te werken. Dat wil dus zeggen dat afhankelijk van de categorie mogelijk al na 2010 uw huidige nationale goedkeuringen niet meer bruikbaar zijn.

Zeer vereenvoudigd weergegeven is de procedure voor typegoedkeuringen als volgt:

  • De fabrikant moet een verklaring van Overeenstemming van Productie (COP) verkrijgen. Voor de afgifte van een COP verklaring is een werkend kwaliteitssysteem noodzakelijk.
  • Vervolgens wordt de aanvraag voor een typegoedkeuring volgens richtlijn 2007/46/EG gedaan, waarbij tevens moet worden aangetoond dat aan alle bijbehorende deelrichtlijnen is voldaan. Dit laatste kan gebeuren door het overleggen van EG certificaten óf door het onderwerp in de voertuiggoedkeuring te behandelen.
  • Indien aan alle (technische) bepalingen is voldaan, wordt de goedkeuring afgegeven.
  • De fabrikant levert elk gebouwd voertuig af met een COC (verklaring van overeenstemming). Met dit document kan het voertuig in elke lidstaat van de EU worden geregistreerd.

De voordelen liggen voor de hand: uw exportkansen vergroten, ook als het slechts om een beperkt aantal voertuigen gaat.

Een andere interessante optie is dat de richtlijn nu de mogelijkheid biedt voor meer categoriëen een meerfasegoedkeuring aan te vragen. De fabrikant van het basisvoertuig levert een incompleet voertuig om dit door één of meer volgende partijen te laten afbouwen. Elke partij kan nu een Europese (type)goedkeuring aanvragen voor het deel dat zij verzorgen.

Bovenstaande hoeft nog niet te betekenen dat er nu een eind komt aan alle nationale eisen. Momenteel wordt in Brussel nog overleg gepleegd welke (aanvullende) nationale eisen lidstaten mogen stellen.

In de nieuwe kaderrichtlijn worden ook regelingen beschreven voor kleine serie en individuele goedkeuringen. De exacte inhoud van de procedures wordt overgelaten aan nationale overheden. Onder voorwaarden zijn deze goedkeuringen overigens wel overdraagbaar tussen de lidstaten. De procedures zullen in het algemeen worden afgeleid van de kaderrichtlijn, met een aantal vrijstellingen. Indien u voor een bepaald onderwerp een EG certificaat hebt, moet dit natuurlijk worden geaccepteerd.

De kaderrichtlijn wordt nu dus de leidraad voor alle toekomstige goedkeuringen. In een aantal landen worden de eisen bovendien aanzienlijk scherper dan de huidige regelgeving. Reden te meer om nu met de voorbereidingen te beginnen.

Wij horen graag of u wilt dat HESTOCON u dit werk uit handen neemt.

naar boven

 
19.09.2006

NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat uitgereikt aan HESTOCON B.V.


Op 15 Augustus 2006 is door Quality Masters aan HESTOCON B.V. te Breda het NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat uitgereikt.

Het afgelopen jaar heeft HESTOCON sterk geïnvesteerd in de professionalisering van de organisatie. Een logisch vervolg hierop was het behalen van het NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat. Er was slechts een minimum aantal wijzigingen in de organisatie nodig om het certificaat te behalen, wat beschouwd kan worden als een bevestiging van de bestaande kwaliteit. Een van de positieve gevolgen van de certificering is dat deze bij voornamelijk bij de grote buitenlandse klanten wordt herkend als een teken van kwaliteit.

Het is voor HESTOCON een uitdaging om te blijven streven naar kwaliteitsverbetering, zoals ISO-9001 voorschrijft.

bekijk de foto - Bekijk het certificaat

naar boven

 
19.09.2006

RDW vraagt COP voor nationale goedkeuringen

Vanaf 1 januari 2007 gaat RDW ook de houders van een aantal nationale goedkeuringen controleren op de zogenaamde "Overeenstemming van Productie". Deze uitbreiding heeft op dit moment alléén betrekking op fabrikanten die een Nederlandse nationale goedkeuring op remsystemen, stuurinrichtingen en / of stootbalken hebben aangevraagd.

De "Conformity of Production" (COP) is omschreven in de richtlijn 70/156/EEG en moet waarborgen dat de goedgekeurde producten ook steeds volgens de specificaties van de goedkeuring gemaakt en geïnstalleerd worden. Hiervoor is in het algemeen een kwaliteitssysteem vereist, met een kwaliteitshandboek en bijbehorende procedures en controlelijsten.

Enkel indien u beschikt over nationale nederlandse goedkeuringen van de hierboven genoemde onderwerpen die op uw eigen naam zijn afgegeven - dus niet indien u alleen certificaten gebruikt op naam van toeleveranciers - moet u de RDW hierover aanvullende documentatie sturen. Wat exact nodig is - aanvraag, procedures, kwaliteitshandboek - is afhankelijk van de overige bedrijfstoelatingen die u eventueel al hebt.

Uiteraard kan HESTOCON de gehele COP aanvraag voor u verzorgen.

naar boven

 
19.09.2006

Wijziging eisen aan beschermingsinrichtingen aan de achterzijde - Update

Op 12 april 2006 berichtten wij u al over de aangenomen wijziging van de richtlijn 70/221/EEG over de stootbalk aan de achterzijde. Eén van de overwegingen voor deze aanpassing van de richtlijn is het verhogen van de veiligheid. Hiertoe zijn de krachten die bij een test worden aangebracht verhoogd.

Naast de bovenstaande maatregel worden nu ook eisen in geval van laadklepmontage omschreven, waaronder:
- De maximale laterale speling tussen onderdelen van de bescherminrichting en onderdelen van de laadlift bedraagt 2,5 cm;
- De gezamenlijke onderdelen van de beschermingsinrichting moeten een effectief oppervlak van minimaal 350 cm2 hebben.

In geval van een laadklepmontage kan het daadwerkelijke stootbalk-profiel uit verschillende delen bestaan. De Nederlandse RDW heeft ons nu bekendgemaakt, dat zij de eis van het effectieve oppervlak voor elk afzonderlijk deel zullen hanteren.

naar boven

 
12.04.2006

Wijziging eisen aan beschermingsinrichtingen aan de achterzijde per 11 september 2007

Met het aannemen van de richtlijn 2006/20/EG op 17 februari 2006, als aanpassing van de richtlijn 70/221/EEG, is besloten tot het wijzigen van de eisen aan beschermingsinrichtingen tegen klemrijden aan de achterzijde ofwel stootbalken.

Eén van de overwegingen voor deze aanpassing van de richtlijn is het verhogen van de veiligheid. Dit wil men bereiken door de bij de test of berekening aan te brengen belastingen in twee van de drie belastingsgevallen te verdubbelen. De krachten P1 en P3, respectievelijk aan de buitenkant en in het midden van de stootbalk, worden verhoogd van 12.5% naar 25% van de technisch toelaatbare maximummassa.

Naast de bovenstaande maatregel worden nu ook eisen in geval van laadklepmontage omschreven. Meest in het oog springend hierbij zijn:
- De maximale laterale speling tussen onderdelen van de bescherminrichting en onderdelen van de laadlift bedraagt 2,5 cm;
- De gezamenlijke onderdelen van de beschermingsinrichting moeten een effectief oppervlak van minimaal 350 cm2 hebben.

De richtlijn 2006/20/EG zal per 11 september 2007 van kracht worden voor nieuwe typegoedkeuringen van voertuigen of beschermingsinrichtingen als technische eenheid. Met ingang van 11 maart 2010 gaan de voorschriften in voor alle nieuwe voertuigen of onderdelen.

Per direct is HESTOCON in staat stootbalken te berekenen volgens de aangepaste eisen.

naar boven

 
16.03.2006

ECE verbod op oploopremsystemen voor autonome aanhangwagens

Op 7 december 2005 is een aanvulling op het ECE reglement R13 aangaande reminstallaties gepubliceerd. Met deze aanvulling, die 9 november 2005 van kracht is geworden, wordt het gebruik van oploopremmen op autonome (draaischamel) aanhangwagens verboden. Bij het gebruik van dit ECE reglement zijn oploopremmen alleen nog toegestaan voor middenasaanhangwagens.

Van belang hierbij is dat het gaat om een wijziging van het ECE reglement. Hoewel verwacht wordt dat deze regel ooit wordt overgenomen in de EG Richtlijnen, blijft de bestaande EG Richtlijn 71/320/EEG met als laatste wijziging 2002/78/EG vooralsnog ongewijzigd. Het gebruik van oploopremmen op autonome (draaischamel) aanhangwagens blijft voorlopig dus toegestaan, indien gebruik wordt gemaakt van de EG Richtlijn.

Oploopremsystemen waarvoor een EG-certificaat is afgegeven, dienen in alle aangesloten landen te worden toegelaten. Ook in bijvoorbeeld Denemarken, wat samen met Duitsland heeft geijverd voor de wijziging van het ECE reglement en waar het gebruik van oploopremmen op autonome aanhangwagens vanuit de nationale regelgeving al langer verboden is.

naar boven

 

Lijndonk 4, unit 8
4825 BG Breda
Nederland

Tel: +31 (0)76 572 90 00
E-mail: info@hestocon.com