08.07.2011

Vervallen typegoedkeuringen


Indien u nog gebruik maakt van nationale Nederlandse typegoedkeuringen (TKV/TRC) om in Nederland kentekens aan te vragen, dan vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Per 10 juli 2011 wordt een wijziging in de richtlijn voor de installatie van verlichting verplicht (76/756/EEG aanvulling 2007/35). Voor aanhangers en opleggers gaat het dan met name om de achteruitrij-verlichting en de reflecterende strips (indien massa>3500 kg).

Wanneer uw typegoedkeuringen niet worden aangevuld, is het na deze datum niet meer mogelijk kentekens aan te vragen!

n.b. vanaf dezelfde datum moeten ook individueel aangeboden voertuigen aan de nieuwe regelgeving voldoen.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
12.04.2011

Nieuwe richtlijn opspatafscherming-systemen


Vanaf 09 april 2011 is het verplicht om voor nieuwe types lichte voertuigen te voldoen aan de richtlijn voor opspatafscherming-systemen (richtlijn 91/226 - 2010/19).

Deze eisen uit de richtlijn gelden uitsluitend voor nieuwe voertuigen. In de richtlijn zijn de nieuwe eisen ten aanzien van anti-spat- en sproeiwatervoorzieningen voor motorvoertuigen en aanhangwagens, voor de categorieën O1 en O2 (aanhangwagens tot 3500 kg) en voor de categorie N tot en met 7500 kg opgenomen.

De fabrikant dient bij de aanvraag van een nieuwe typegoedkeuring, na 9 april 2011, rekening te houden met de eisen die worden gesteld aan de plaatsing van de spatborden en spatlappen. De installatie behoeft niet voorzien te zijn van goedgekeurde matten of borstels. De installatie is afhankelijk van de voertuigopbouw en kan bestaan uit een of meerdere spatborden, voertuigdelen en ten minste 1 spatlap per zijde.

HESTOCON kan uw (type)goedkeuringsaanvragen voor u verzorgen en deze nieuwe eisen worden dan natuurlijk direct meegenomen.

Mocht u nog vragen hebben over de richtlijn 91/226 - 2010/19, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

naar boven

 
12.05.2009

Eerste Europese typegoedkeuring voor caravans


Europese primeur voor Kip Nederland, HESTOCON en RDW!

Vanaf 29 april 2009 hoeven aanhanger- en caravanproducenten niet meer in alle Europese lidstaten afzonderlijk een typegoedkeuring voor nieuwe voertuigen aan te vragen. Dit betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor deze fabrikanten. Nederland heeft na de eerste Europese Typegoedkeuring voor trucks op 29 april nu ook de Europese primeur voor caravans. Jan Sybren Boersma van de RDW heeft op dinsdag 12 mei 2009 als eerste een Europese typegoedkeuring voor caravans afgegeven aan Louw Schots, General Manager van de Nederlandse caravanfabrikant Kip Nederland in Hoogeveen in het bijzijn van Hennie van der Heijden, directeur van HESTOCON Engineering - Homologation.

Van links naar rechts: Louw Schots (Kip Nederland), Rob Stoof (RDW), Hennie van der Heijden (HESTOCON), Jan Sybren Boersma (RDW)

  ZOOM

Typegoedkeuring

Voordat een caravanfabrikant voertuigen van een bepaald type in landen van de Europese Unie kan registreren, is het nodig daarvoor een officiële typegoedkeuring te hebben. Daarbij wordt een representatief voertuig op meerdere gebieden (waaronder remmen, verlichting, koppelingen) zeer uitgebreid getest en gecontroleerd om te beoordelen of aan de vele wettelijke eisen wordt voldaan. Voorheen moesten fabrikanten voor elke lidstaat van de Europese Unie een afzonderlijke, nationale typegoedkeuring aanvragen. Vanaf 29 april 2009 is een in één van deze landen verleende typegoedkeuring geldig in de hele Europese Unie.

Eerste Europese typegoedkeuring

De RDW heeft al in vroeg stadium de mogelijkheid geboden om de nationale typegoedkeuring volgens de nieuwe Europese richtlijn te verzorgen. In deze fase heeft Kip als eerste caravanfabrikant de aanvragen voor typegoedkeuringen ingediend volgens de nieuwe Europese richtlijn. Hierdoor kon de Nederlandse keuringsinstantie in intensieve samenwerking met Kip Nederland en HESTOCON Engineering - Homologation als eerste een Europese typegoedkeuring voor caravans afgeven. Die werd verleend aan Kip Nederland voor de caravan van het merk Chateau, type Calista. De overige ranges van deze fabrikant zullen naar verwachting spoedig volgen.

Meer efficiency

Dat er nu ook voor caravans Europese typegoedkeuringen mogelijk zijn, betekent voor fabrikanten allereerst meer efficiency en lagere kosten. Bovendien zijn de toelatingseisen nu in principe voor alle landen binnen de Europese Unie gelijk en komen nationale eisen te vervallen.

naar boven

 
03.04.2009

De eerste ETG is binnen !


Welke voordelen een Europese typekeuring u kan bieden hoeven we al niet meer toe te lichten:

  • vergroten van de exportkansen
  • overeenvoudiging van registraties
  • kostenbesparing in het onderhoud van de typegoedkeuringen

Veel fabrikanten zien deze voordelen overschaduwd door de administratieve vereisten. Compleet nieuwe richtlijnen om bekend mee te geraken, sterk gewijzigde goedkeuringsprocedures en registratieprocessen. Laat HESTOCON zich de afgelopen 28 jaar juist in díe diensten gespecialiseerd hebben!

U doet dat waar u sterk in bent; voor het overige maakt u gebruik van de échte experts.

Vele fabrikanten zijn u daarin al voorgegaan. Dankzij de ruim 300, wereldwijd gevestigde, fabrikanten die regelmatig van onze diensten gebruik maken kunnen we ons nu al beroepen op een jarenlange ervaring in het verzorgen van goedkeuringen volgens de Europese richtlijnen en reglementen. In diverse Europese lidstaten zijn een aantal EG goedkeuringen immers al jaren vereist.

Deze ervaring heeft er mede toe geleid dat het eerste door Nederland vrijgegeven Europese Typegoedkeuringsnummer werd toegewezen aan een aanvraag verzorgd door HESTOCON. Op 30 april wordt deze goedkeuring definitief afgegeven en kunnen we met recht zeggen:

"Onze eerste ETG is binnen"

Sinds 1981 verzorgt HESTOCON (type)goedkeuringsaanvragen in meerdere Europese lidstaten.

Daarbij kan niet gezegd worden dat wij een beperkte markt bedienen. Binnen onze reguliere klanten vinden we een rijke variatie van grootschalige en seriematige productie tot handmatig gefabriceerde nicheproducten, alle in gewichtsklassen van enkele honderden kilo's tot meer dan 100 ton.

Binnen diverse overheidsinstanties staat de naam HESTOCON synoniem voor kennis, accuraatheid en professionaliteit.

naar boven

 
26.11.2008

Verbod op oploopgeremde draaischamel aanhangwagens in Nederland?


Recentelijk is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over het toelaten van draaischamel aanhangwagens met een oploopremsysteem in Nederland.

Internationaal loopt deze discussie al jaren en is met name gericht op het remgedrag in bochten. Regelmatig zien we dan ook het gerucht opduiken, dat een verbod op het gebruik van een oploopremsysteem op een draaischamel aanhangwagen snel van kracht zal worden. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat in het ECE reglement R13 deze uitsluiting reeds een feit is; het gebruik van een oploopremsysteem is daar enkel voorbehouden aan de lichte middenasaanhangwagens.

Echter, voor toelating van uw voertuigen wordt door de wetgeving van de Europese lidstaten veelal verwezen naar EG richtlijnen. In de EG richtlijn betreffende reminrichtingen is van een verbod nog geen sprake.

Hoewel de EG richtlijnen de ECE reglementen normaliter volgen, loopt de richtlijn nu nog achter op reglement R13. Verwacht wordt, dat de uitsluiting uit het ECE reglement op termijn wordt overgenomen in de EG richtlijn en de toelatingseisen van de Europese lidstaten, maar op dit moment zijn hierover nog geen voorstellen openbaar gemaakt. Wordt het verbod uiteindelijk overgenomen, dan zal er altijd sprake zijn van een overgangstermijn.

Derhalve blijven oploopremsystemen op draaischamel aanhangwagens binnen de EG richtlijnen vooralsnog toegestaan. Voor extra informatie verwijzen wij u naar ons nieuwsbericht van 16.03.2006.

Wij hopen hiermee enige onduidelijkheid bij u te hebben opgeklaard.

naar boven

 
01.10.2008

Europese Typekeuring


Voertuigfabrikanten hebben lang moeten wachten op de mogelijkheid om met één voertuigtypekeuring hun voertuigen in heel Europa te kunnen leveren. Met de aanname van de nieuwe kaderrichtlijn 2007/46/EG lijkt dat moment te zijn gekomen.

Vanaf 29 april 2009 is het in alle lidstaten mogelijk een Europese goedkeuring aan te vragen én te gebruiken. Daarna volgt, gefaseerd tot 2014, de verplichting om met een goedkeuring volgens deze kaderrichtlijn te werken. Dat wil dus zeggen dat afhankelijk van de categorie mogelijk al na 2010 uw huidige nationale goedkeuringen niet meer bruikbaar zijn.

Zeer vereenvoudigd weergegeven is de procedure voor typegoedkeuringen als volgt:

  • De fabrikant moet een verklaring van Overeenstemming van Productie (COP) verkrijgen. Voor de afgifte van een COP verklaring is een werkend kwaliteitssysteem noodzakelijk.
  • Vervolgens wordt de aanvraag voor een typegoedkeuring volgens richtlijn 2007/46/EG gedaan, waarbij tevens moet worden aangetoond dat aan alle bijbehorende deelrichtlijnen is voldaan. Dit laatste kan gebeuren door het overleggen van EG certificaten óf door het onderwerp in de voertuiggoedkeuring te behandelen.
  • Indien aan alle (technische) bepalingen is voldaan, wordt de goedkeuring afgegeven.
  • De fabrikant levert elk gebouwd voertuig af met een COC (verklaring van overeenstemming). Met dit document kan het voertuig in elke lidstaat van de EU worden geregistreerd.

De voordelen liggen voor de hand: uw exportkansen vergroten, ook als het slechts om een beperkt aantal voertuigen gaat.

Een andere interessante optie is dat de richtlijn nu de mogelijkheid biedt voor meer categoriëen een meerfasegoedkeuring aan te vragen. De fabrikant van het basisvoertuig levert een incompleet voertuig om dit door één of meer volgende partijen te laten afbouwen. Elke partij kan nu een Europese (type)goedkeuring aanvragen voor het deel dat zij verzorgen.

Bovenstaande hoeft nog niet te betekenen dat er nu een eind komt aan alle nationale eisen. Momenteel wordt in Brussel nog overleg gepleegd welke (aanvullende) nationale eisen lidstaten mogen stellen.

In de nieuwe kaderrichtlijn worden ook regelingen beschreven voor kleine serie en individuele goedkeuringen. De exacte inhoud van de procedures wordt overgelaten aan nationale overheden. Onder voorwaarden zijn deze goedkeuringen overigens wel overdraagbaar tussen de lidstaten. De procedures zullen in het algemeen worden afgeleid van de kaderrichtlijn, met een aantal vrijstellingen. Indien u voor een bepaald onderwerp een EG certificaat hebt, moet dit natuurlijk worden geaccepteerd.

De kaderrichtlijn wordt nu dus de leidraad voor alle toekomstige goedkeuringen. In een aantal landen worden de eisen bovendien aanzienlijk scherper dan de huidige regelgeving. Reden te meer om nu met de voorbereidingen te beginnen.

Wij horen graag of u wilt dat HESTOCON u dit werk uit handen neemt.

naar boven

 
19.09.2006

NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat uitgereikt aan HESTOCON B.V.


Op 15 Augustus 2006 is door Quality Masters aan HESTOCON B.V. te Breda het NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat uitgereikt.

Het afgelopen jaar heeft HESTOCON sterk geïnvesteerd in de professionalisering van de organisatie. Een logisch vervolg hierop was het behalen van het NEN-EN-ISO 9001:2000 certificaat. Er was slechts een minimum aantal wijzigingen in de organisatie nodig om het certificaat te behalen, wat beschouwd kan worden als een bevestiging van de bestaande kwaliteit. Een van de positieve gevolgen van de certificering is dat deze bij voornamelijk bij de grote buitenlandse klanten wordt herkend als een teken van kwaliteit.

Het is voor HESTOCON een uitdaging om te blijven streven naar kwaliteitsverbetering, zoals ISO-9001 voorschrijft.

bekijk de foto - Bekijk het certificaat

naar boven

 
19.09.2006

RDW vraagt COP voor nationale goedkeuringen

Vanaf 1 januari 2007 gaat RDW ook de houders van een aantal nationale goedkeuringen controleren op de zogenaamde “Overeenstemming van Productie”. Deze uitbreiding heeft op dit moment alléén betrekking op fabrikanten die een Nederlandse nationale goedkeuring op remsystemen, stuurinrichtingen en / of stootbalken hebben aangevraagd.

De “Conformity of Production” (COP) is omschreven in de richtlijn 70/156/EEG en moet waarborgen dat de goedgekeurde producten ook steeds volgens de specificaties van de goedkeuring gemaakt en geïnstalleerd worden. Hiervoor is in het algemeen een kwaliteitssysteem vereist, met een kwaliteitshandboek en bijbehorende procedures en controlelijsten.

Enkel indien u beschikt over nationale nederlandse goedkeuringen van de hierboven genoemde onderwerpen die op uw eigen naam zijn afgegeven – dus niet indien u alleen certificaten gebruikt op naam van toeleveranciers – moet u de RDW hierover aanvullende documentatie sturen. Wat exact nodig is – aanvraag, procedures, kwaliteitshandboek – is afhankelijk van de overige bedrijfstoelatingen die u eventueel al hebt.

Uiteraard kan HESTOCON de gehele COP aanvraag voor u verzorgen.

naar boven

 
19.09.2006

Wijziging eisen aan beschermingsinrichtingen aan de achterzijde - Update

Op 12 april 2006 berichtten wij u al over de aangenomen wijziging van de richtlijn 70/221/EEG over de stootbalk aan de achterzijde. Eén van de overwegingen voor deze aanpassing van de richtlijn is het verhogen van de veiligheid. Hiertoe zijn de krachten die bij een test worden aangebracht verhoogd.

Naast de bovenstaande maatregel worden nu ook eisen in geval van laadklepmontage omschreven, waaronder:
- De maximale laterale speling tussen onderdelen van de bescherminrichting en onderdelen van de laadlift bedraagt 2,5 cm;
- De gezamenlijke onderdelen van de beschermingsinrichting moeten een effectief oppervlak van minimaal 350 cm2 hebben.

In geval van een laadklepmontage kan het daadwerkelijke stootbalk-profiel uit verschillende delen bestaan. De Nederlandse RDW heeft ons nu bekendgemaakt, dat zij de eis van het effectieve oppervlak voor elk afzonderlijk deel zullen hanteren.

naar boven

 
12.04.2006

Wijziging eisen aan beschermingsinrichtingen aan de achterzijde per 11 september 2007

Met het aannemen van de richtlijn 2006/20/EG op 17 februari 2006, als aanpassing van de richtlijn 70/221/EEG, is besloten tot het wijzigen van de eisen aan beschermingsinrichtingen tegen klemrijden aan de achterzijde ofwel stootbalken.

Eén van de overwegingen voor deze aanpassing van de richtlijn is het verhogen van de veiligheid. Dit wil men bereiken door de bij de test of berekening aan te brengen belastingen in twee van de drie belastingsgevallen te verdubbelen. De krachten P1 en P3, respectievelijk aan de buitenkant en in het midden van de stootbalk, worden verhoogd van 12.5% naar 25% van de technisch toelaatbare maximummassa.

Naast de bovenstaande maatregel worden nu ook eisen in geval van laadklepmontage omschreven. Meest in het oog springend hierbij zijn:
- De maximale laterale speling tussen onderdelen van de bescherminrichting en onderdelen van de laadlift bedraagt 2,5 cm;
- De gezamenlijke onderdelen van de beschermingsinrichting moeten een effectief oppervlak van minimaal 350 cm2 hebben.

De richtlijn 2006/20/EG zal per 11 september 2007 van kracht worden voor nieuwe typegoedkeuringen van voertuigen of beschermingsinrichtingen als technische eenheid. Met ingang van 11 maart 2010 gaan de voorschriften in voor alle nieuwe voertuigen of onderdelen.

Per direct is HESTOCON in staat stootbalken te berekenen volgens de aangepaste eisen.

naar boven

 
16.03.2006

ECE verbod op oploopremsystemen voor autonome aanhangwagens

Op 7 december 2005 is een aanvulling op het ECE reglement R13 aangaande reminstallaties gepubliceerd. Met deze aanvulling, die 9 november 2005 van kracht is geworden, wordt het gebruik van oploopremmen op autonome (draaischamel) aanhangwagens verboden. Bij het gebruik van dit ECE reglement zijn oploopremmen alleen nog toegestaan voor middenasaanhangwagens.

Van belang hierbij is dat het gaat om een wijziging van het ECE reglement. Hoewel verwacht wordt dat deze regel ooit wordt overgenomen in de EG Richtlijnen, blijft de bestaande EG Richtlijn 71/320/EEG met als laatste wijziging 2002/78/EG vooralsnog ongewijzigd. Het gebruik van oploopremmen op autonome (draaischamel) aanhangwagens blijft voorlopig dus toegestaan, indien gebruik wordt gemaakt van de EG Richtlijn.

Oploopremsystemen waarvoor een EG-certificaat is afgegeven, dienen in alle aangesloten landen te worden toegelaten. Ook in bijvoorbeeld Denemarken, wat samen met Duitsland heeft geijverd voor de wijziging van het ECE reglement en waar het gebruik van oploopremmen op autonome aanhangwagens vanuit de nationale regelgeving al langer verboden is.

naar boven

 

Lijndonk 4, unit 8
4825 BG Breda
Nederland

Tel: +31 (0)76 572 90 00
E-mail: info@hestocon.com